Lom

De lom (Brosme brosme) is een straalvinnige vis uit de familie kabeljauwachtigen (Gadiformes). De lom komt voor in het Noordwestelijke en Noordoostelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan.

Beschrijving

De lom is gemakkelijk te herkennen aan de aanwezigheid van één langwerpige rugvin en langwerpige of afgeronde vinnen op buik en staart.
De lom leeft in een diepte tussen 20 en 1000 meter, de volwassen vis wordt 40 tot 90 cm lang en weegt gemiddeld 8 kg. Het grootst bekende exemplaar was 120 centimeter lang en woog 30 kilo. De lom kan 20 jaar oud worden.
Ook al komt de lom ook in het Noorden van de Noordzee voor, hij wordt toch vooral gevist in de koudere wateren van Noorwegen, Rusland en voor de kust van IJsland. De visvangst gebeurt voor 95 % met lijn (longline) aangezien de habitat van de lom (rotsbodem) zich niet leent voor sleepnetten.

Duurzaamheid

Afhankelijk van het vangstgebied zijn er verschillende bepalingen die de visvangst van lom regelen.
Wat IJsland betreft wordt dit beheerd door het IJslandse Ministerie van Visserij; er is geen risico op overbevissing, de populatie is groot genoeg en de vis is het hele jaar door verkrijgbaar.

In de keuken:

De vis wordt zeer vaak gedroogd of gezouten (stokvis of klipvis).
De structuur van het visvlees is iets steviger dan van traditionele kabeljauw. Lom is dus een uitstekend alternatief of variatie voor recepten met kabeljauw. Net zoals kabeljauw heeft lom een vrij neutrale en lekkere smaak. Dankzij deze kenmerken is hij ook veelzijdig: zowel gestoomd, gebakken, gegrild als gefrituurd is deze vis heel lekker.
 

Informatie

Commerciële naam
Lom
Wetenschappelijke naam
Brosme brosme
Familie
Lotidae - gadiformes
Herkomst
Noordoostelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan, IJsland
Productiemethode
lijnvangst
Vangstseizoen
het hele jaar beschikbaar
Beschikbaar als
filets, geportioneerd
Beschikbare formaten
porties van 125 g, 150 g, 175 g