Langoestines

Langoestines zijn kleine zeekreeftjes die ongeveer 15 tot 20cm lang zijn. De grootste langoestines vinden we ten zuiden van IJsland; deze kunnen tot 300g wegen. Langoestines worden ook wel Noorse kreeftjes of Nieroogkreeftjes genoemd. Die naam heeft hij vooral te danken aan zijn niervormige ogen. Langoestines hebben net als de kreeft sterk ontwikkelde voorpoten. Die bevatten echter niet veel vlees.

Langoestines leven in de Atlantische Oceaan en de Noordzee en wordt voornamelijk gevangen aan de Oostkust van Engeland, Ierland, bij Noorwegen, Denemarken, IJsland en Bretagne. We vinden ze ook in de Adriatische en in de Middellandse Zee. Belgische langoestines komen uitsluitend uit de Centrale Noordzee, ook wel de Kreeftenput genoemd, gesitueerd voor de Schotse kust. Langoestines worden meestal ingevroren bij de vangst of gekookt verkocht.

Langoestines worden vaak verward met scampi’s. Hoewel de Italiaanse naam voor langoestine scampo (meervoud scampi) is, gebruiken we die term in België enkel voor reuzengarnalen, en dus niet voor langoestines.

Duurzaamheid:

Visserij op langoestines wordt beheerd door de Europese Commissie. Jaarlijks worden TAC's (Total Allowable Catch) gedefinieerd per regio binnen de Europese Unie. Om deze TAC's te bepalen, moeten de verschillende onderzoeksinstellingen hun adviezen verlenen aan de Europese Commissie.

In de keuken:

Langoestines hebben een fijne smaak en kunnen voor verschillende bereidingen gebruikt worden: gestoomd, rauw (bijvoorbeeld in tartaar of carpaccio), gemarineerd, gepocheerd of kort en krokant gebakken. Versheid van de langoestines is erg belangrijk, ze blijven veel minder lang vers dan kreeften of krab. Een gouden tip is dan ook om de langoestines in te vriezen als ze niet meteen geconsumeerd worden. Kook de verse langoestines 4 tot 5 minuten. Laat de koppen eraan, want daarin zit de meeste smaak. Laat ze daarna in het kookvocht afkoelen. Om de langoestines daarna te pellen, breek je eerst de staart af en verwijder je vervolgens het schild.

Tip: gebruik het kookvocht als basis voor soepen of sauzen.

Informatie

Commerciële naam
Langoestines
Wetenschappelijke naam
Nephrops norvegicus
Familie
Nephropidae
Herkomst
Noordoosten van Atlantische oceaan, Noordzee, Noorse Zee
Productiemethode
Trawlnetten
Vangstseizoen
juni tot en met oktober
Beschikbaar als
Vers en diepvries