Haring

Haring is één van de meest voorkomende vissen in het noorden van de Atlantische Oceaan, zowel in het oosten als in het westen. Het is een pelagische vis, wat betekent dat hij in grote scholen doorheen de waterkolom zwemt. Dankzij hun kleurcamouflage, blauw op de rug en zilverachtig wit op de buik, valt haring minder op voor hun natuurlijke vijanden die boven en onder de scholen door zwemmen.

Haring maakt deel uit van de familie haringachtigen, een groep van een 160-tal soorten, goed voor meer dan één derde van alle vis die in zee gevangen wordt. Deze vissoort leeft zowel in koud, gematigd als tropisch water. De meeste haringen verkiezen zout water boven zoet water, maar ze blijven niet op één plaats. Ze staan erom bekend grote migraties uit te voeren. Tijdens de paaiperiode scholen ze samen boven paaigronden om er hun eitjes af te zetten op de zeebodem of op wieren. Het zijn die migraties met hoge concentraties die vissers al vanaf het begin aantrekken. Haring heeft ervoor gezorgd dat veel regio’s, steden en handelaars in Noord-Europa erg rijk zijn geworden. In Vlaanderen heeft deze vissoort tijdens de twee wereldoorlogen de bevolking gered van de hongersnood; het was namelijk de enige vissoort waar toen - onder toezicht - op gevist mocht worden.

Haringen zijn eerder kleine vissen. Een volwassen haring meet 30 tot 35cm. Ze leven ongeveer 10 tot 25 jaar en zijn geslachtsrijp vanaf hun 2de à 3de levensjaar. De grootte en het gewicht van de haring hangt af van de omvang van de school waarin hij meezwemt en de situatie van de haring in zee in het algemeen. In warm zeewater zal de vis bijvoorbeeld sneller groeien, maar in een periode van overbevissing zal hij minder groot worden en vroeger geslachtsrijp zijn. Bovendien zullen haringen die in grotere scholen leven, door competitie tussen de vissen onderling, relatief klein blijven. De grootte en het gewicht van de haring is minder van belang, in tegenstelling tot de geslachtsrijpheid van de vis. Vooral voor een haring is dit van belang, omdat de leeftijd en maturiteit van de vis bepalend zijn voor zijn smaak.

Duurzaamheid:

De biomassa van deze vissoort kent een zeer goede situatie en er zijn ook MSC certificaties voorhanden.

In de keuken:

Haring vinden we terug in veel verschillende vormen: volledig of in filet (vers, gerookt en/of gezouten) en in diverse marinades.

  • Maatjes of Hollandse nieuwe: de eerste haring van het nieuwe seizoen, gevangen tussen half mei en eind juni. Maatjesharing is jonge, nog niet geslachtsrijpe haring met een zeer hoog vetgehalte (tot 25%).
  • Pekelharing: wordt op dezelfde manier bereid als maatjes, maar heeft een lager vetgehalte
  • Panharing of bakharing: vers, gefileerd met vel
  • Gerookte haring: wordt eerst gezouten en daarna gerookt. Gerookte haring wordt zowel in zijn geheel, opengeklapt, gekopt of gegut verkocht. Afhankelijk van de manier waarop de haring gerookt, gezouten en gepresenteerd wordt, verschilt de naamgeving. Zo hebben we onder andere stoombokking (warm gerookt), spekbokking (koud gerookt), kipper (opengeklapt en warm gerookt) en bakbokking (geheel, inclusief darmen en kuit/hom).
  • Blanke zoete haring: licht gezouten en licht gerookt. Dit is eigenlijk nog een bakharing en kan niet rauw gegeten worden. Blanke zoete werd vroeger vaak geserveerd met gestoofde ajuin, saus en aardappel in schil.
  • Gemarineerde haring: haringfilets met vel worden vaak in azijn met kruiden gemarineerd als zure haring. Een andere mogelijkheid is dat de haring wordt opgerold met een ajuin ertussen als rolmops of in room wordt gelegd.

Haring kan op alle mogelijke manieren bereid worden, het is heerlijk in salades, gemarineerd en bereid met zure room. Het visvlees van verse haring is crème kleurig en smeuïg.

Haring is een matig tot vette vis, omdat hij rijk is aan visolie. Dit zijn gezonde Omega-3 vetzuren, goed voor hart- en bloedvaten en de cholesterolspiegel.

Informatie

Commerciële naam
Haring
Wetenschappelijke naam
Clupea harengus
Familie
Clupeidae
Herkomst
Noordoosten van Atlantische oceaan, Noordzee
Productiemethode
Ringnetten en kruisnetten
Vangstseizoen
Het hele jaar door
Beschikbaar als
Vers, gerookt, gezouten, ingelegd, diepvries
Beschikbare formaten
Geheel, in filets