Goudbrasem

Goudbrasem, ook bekend als dorade, is een straalvinnige vis die komt uit de familie zeebrasems. Het is, naast de gewone zeebrasem, de meest gewaardeerde vis onder de zeebrasems. Goudbrasem dankt zijn naam aan de prachtige gouden glans die hij krijgt in zonlicht. Gemiddeld is hij 30 à 35cm lang bij de vangst, maar hij kan tot 70cm lang worden. De vis kan maximaal 11 jaar oud worden. Goudbrasem komt vooral voor bij rotskusten, waar ze mosselen plukken, in de Middellandse zee en warme Oost-Atlantische oceaan. De vis wordt gekweekt in Mediterrane landen, zoals Griekenland, Spanje en Turkije.

Goudbrasem is het hele jaar door verkrijgbaar.

In de keuken:

Het visvlees van goudbrasem is voortreffelijk van smaak, stevig en bevat weinig vet. De vis is op zijn best wanneer gebakken of gegrilld, bijvoorbeeld op de barbecue. Maar je kan hem ook pocheren, bakken of stoven. Ook geroosterd of in folie komt goudbrasem uitstekend tot zijn recht. Goudbrasem vinden we vooral in Zuid-Europa vaak op menukaarten. Het is ook een erg geschikte vis om onder een zoutkorst te bereiden.

Informatie

Commerciële naam
Goudbrasem
Wetenschappelijke naam
Sparus Aurata
Familie
Sparidae
Herkomst
Gekweekt in Frankrijk, Spanje, Griekenland en Turkije
Productiemethode
Aquacultuur
Vangstseizoen
Het hele jaar door
Beschikbaar als
Vers
Beschikbare formaten
Geheel, filets, ongesorteerd