Anonymous

Vis is gezond

Regelmatig vis eten is gezond. Het advies van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen is om ten minste twee porties vis per week te eten, waarbij één van beide porties vette vis moet zijn.

Vis is een uitstekende bron van eiwit, vitamines en mineralen. Vette vis is daarnaast een heel belangrijke natuurlijke bron van essentiële, meervoudig onverzadigde Omega-3 vetzuren.

Vis is gezond

Bron van natuurlijke Omega-3

Wist u dat Omega-3 vetzuren:

  • Essentiële vetzuren zijn die ons lichaam nodig heeft, maar zelf niet kan aanmaken?
  • Vaak te weinig voorkomen in het moderne Westerse voedingspatroon?
  • Kunnen helpen om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen?
  • Goed zijn voor hart- en bloedvaten?
  • Cellen, weefsels en organen optimaal laten functioneren?
  • Belangrijk zijn voor de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen, het centrale zenuwstelsel, de ogen en de ontwikkeling van ons lichaam?
  • Goed zijn voor fysiologische processen zoals het immuunsysteem?
  • Het risico verminderen op stress en depressie?
  • Een ontstekingsremmend effect kunnen hebben op gewrichten en pezen?

De drie belangrijkste Omega-3 vetzuren zijn ALA, EPA en DHA:

ALA (alfa-linoleenzuur)
ALA komt uit plantaardige oliën, groene groenten, wilde bessen of bepaalde kruiden, sojabonen, noten en sommige zaden (lijnzaad, gebroken vlaszaadjes, pijnboompitten,...)
EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (ducosahexaeenzuur)
EPA en DHA kunnen in het lichaam opgebouwd worden, maar omdat ons lichaam ze zelf onvoldoende kan aanmaken, is het belangrijk om voldoende voedingsmiddelen op het menu te zetten die deze Omega-3 vetzuren bevatten. Deze Omega-3 vetzuren zijn nagenoeg alleen in vis of visolie te vinden.
Omega-3 vetzuren vindt u vooral in vette vis (zalm, makreel, haring en sardines), maar ook de magere en matig vette vissoorten bevatten EPA en DHA.

Zalm processing

Boordevol vitamines

Vis is een goede bron van B-vitamines (waaronder vitamine B5, B6 en B12). Vette vis bevat vooral veel vitamine A en D.

  • Vitamine B5 speelt een rol bij de energievoorziening van het lichaam, is van belang voor de opbouw en afbraak van koolhydraten, vetten en eiwitten en helpt bij de aanmaak van een aantal hormonen.
  • Vitamine B6 speelt een belangrijke rol in de stofwisseling en zorgt voor de afbraak en opbouw van aminozuren (de bouwstenen van eiwitten). Verder regelt het ook de werking van bepaalde hormonen en is het nodig voor onze groei, de aanmaak van ons bloed, ons immuunsysteem en ons zenuwstelsel.
  • Vitamine B12 is nodig voor de vorming van DNA, de aanmaak van rode bloedcellen, voor een goede werking van ons zenuwstelsel en speelt ook een rol bij de stofwisseling van foliumzuur.
  • Vitamine A is belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van een gezonde huid, tanden, tandvlees, sterke botten, bloedvaten, slijmvliezen en haar. Verder is vitamine A ook onmisbaar voor ons gezichtsvermogen, onze lichamelijke groei en weerstand.
  • Vitamine D zorgt voor de opname van calcium uit de voeding, wat nodig is voor de ontwikkeling van stevige botten en tanden, en belangrijk is voor een sterke weerstand, gezonde huid en haargroei. Vitamine D kan door ons lichaam - onder invloed van de zon - (tot ruim 80%) zelf aangemaakt worden. In de winter wordt dit heel wat moeilijker, en is voeding een belangrijkere bron van deze vitamine.

Bron van mineralen

Vis is ook een goede bron van mineralen waaronder onder andere jodium, fluor, selenium en zink. Vis is eigenlijk het enige voedingsmiddel waar van nature jodium en fluor in zit.

  • Jodium zorgt voor een goed werkende schildklier, het groeiproces van organen en in het bijzonder de groei van de hersenen.
  • Fluor beschermt tegen tandbederf door het tandglazuur te verharden, helpt hartklachten te voorkomen en beschermt tegen osteoporose.
  • Selenium is een mineraal dat de schildklier nodig heeft om de groei te regelen en is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Een ernstig selenimtekort kan hart- en spierziekten tot gevolg hebben.
  • Zink is nodig voor een goede weerstand tegen ziekten, het speelt een rol bij de ontwikkeling van smaak, reuk en gezichtsvermogen en het is belangrijk voor de groei.

Voor al deze mineralen geldt dat de behoefte hieraan tijdens de zwangerschap hoger is.