Kayleigh Segaert

Wat eten we in 2050? - deel 1

De voorbij weken was onze trendwatcher aanwezig bij 2 foodsummits rond het thema “Wat eten we in 2050?”. Uit de verhalen konden we 10 voedingstrends distilleren die onze voeding ingrijpend zullen bepalen de komende jaren. We bespreken ze één voor één, in drie verschillende delen. Lees hier meer over de eerste 3 opkomende trends op vlak van voeding.

De klimaatverandering en zijn gevolgen zullen de komende jaren ook een ingrijpende impact hebben op onze voeding. Want 28% van alle broeikasgassen wordt door voeding gegenereerd. Vooral rundsvlees is belastend voor het milieu, maar ook schaap- en geitenvlees en in mindere mate varken en kip doen een zwaar beroep op de natuurlijke hulpbronnen. Zullen we deze klimaatbelastende eiwitten blijven consumeren of worden ze een halt toegeroepen?

Trendwatchers voorspellen dan ook dat de komende 20 jaar meer verandering zal brengen dan de voorbije 300 jaar. Niet langer het westen (Silicon Valley) maar veeleer het oosten is op vlak van (technologische) innovatie het pad aan het effenen. Neem nu een land als China: 1.4 miljard inwoners en een economie die jaarlijks 7% boomt. Dit maakt veel beschikbaar kapitaal vrij waardoor makkelijker en vrijer geëxperimenteerd kan worden dan in het westen. “Fail fast & learn faster”, is dan ook het credo van de Chinese ondernemers. Hierdoor groeit het land op highspeed: niemand heeft er nog cash op zak, je betaalt alles mobiel en contactloos, overal staan camera’s die aan gezichtsherkenning doen waardoor een rijkdom aan artificial intelligence wordt opgebouwd aan de hand van je mobiele telefoon. En aangezien de Chinezen lijden aan een collectieve smartphone verslaving laten ze overal sporen na.

De komende weken nemen we jullie mee in onze glazen bol.

Aan de hand van 10 trends kijken we naar ons voedsel van de toekomst.

1. PLANTAARDIG

In Nederland trilde de landbouwsector vorige week op zijn grondvesten: door de exponentiële groei van schadelijke broeikasgassen werd geopperd om de Nederlandse veestapel te halveren. “Het huidige landbouwsysteem moet op de schop, zo kan het niet verder.” Het besef dat het eten van te veel dierlijke producten een negatief effect heeft op het klimaat is gemeengoed geworden.

Voedsel van dierlijke oorsprong krijgt dan ook klappen. Eiwithoudende gewassen als kikkererwten, linzen, bonen en quinoa zijn aan een gestage opmars bezig. Botanische gastronomie doet zijn intrede. Veel chefs hebben een nieuwe missie: van planten superlekkere gerechten maken.

We citeren even een Nederlandse Michelinsterrenchef: “We putten de aarde met z’n allen langzaam uit. Ons huidige systeem van consumeren is niet duurzaam, maar eindig. Bovendien bepaalt ons menu het landschap. Kijk maar naar de eindeloze velden met raaigras, snijbiet en suikermaïs: allemaal voer of hooi voor melkkoeien. Dat kan anders. Ik kook om de wereld beter te maken. Daarom gebruik ik planten: botanische gastronomie. Ik zoek toepassingen voor eetbare planten. Dat kunnen planten zijn die hier al eeuwen groeien, maar ook planten van verder weg. Zo voelen de Japanse bergasperge, de Chinese mahonie of de honingbes uit Siberië zich verrassend goed thuis in Nederland. Als de natuur haar werk gedaan heeft, is het onze beurt. We plukken. Ruiken. Proeven. Analyseren. Fermenteren. Koken. Tot er iets op je bord ligt wat je verwondert en overdondert.”

Parallel hiermee zijn ‘In house farming’ en ‘Urban farm growing’ aan een opmars bezig.
Meer en meer bedrijfsrestaurants hebben een eigen kruidentuin voor eigen behoefte voor hun verse kruiden. In grote steden verschijnen stadsboerderijen in kelders, op zolders en ook op daken. Nu nog kleinschalig en in testfase maar best wel succesvol.

In Molenbeek bijvoorbeeld zijn 2 jonge ondernemers met een hoogtechnologisch project gestart. Onder kunstlicht (LED) en bij een constante temperatuur van 22° en 70% luchtvochtigheid worden microscheuten, eetbare bloemen en paddenstoelen voor gastronomische restaurants geteeld in een stadskelder! Elke dag worden de high end, ultraverse exclusieve gewassen in frigoliet kratten met de fiets geleverd aan 80 Brusselse restaurateurs.

Wordt de next step het kweken van vis in kelders of op daken?

2. KWEEKVLEES

We staan aan de vooravond van de big meat challenge.

De planeet heeft het lastig, dieren genereren veel schadelijke broeikasgassen. Waarom zouden we dan geen vlees gaan kweken in een labo? Geen dierenleed meer want we gaan met zijn allen clean meat kweken. Gaia wordt werkloos.

Wordt science fiction op termijn een science fact, namelijk dat vlees niet langer afkomstig is van een dier maar van het labo? Futuristen pakken nu reeds uit met de slogan: ‘from lab to fork’.

3. PLANTBASED PROTEINS

Daar waar trends als vegetarisme en veganisme 20 jaar geleden met vleesalternatieven als seitan en tofu nog argwanend werden bekeken, is elke foodie het er vandaag over eens: dit wordt een blijvertje. De groep flexitariërs, vegetariërs en veganisten zwelt aan. Negentig procent van de nieuwe restaurants in steden maken op hun menukaart ruimte vrij voor een vegan aanbod.

De plantaardige vleesalternatieven rijzen de pan uit.
Quorn (UK), Impossible Foods (US), Beyond Meats (US) en dichter bij ons De Vegetarische Slager (NL, nu Unilever) werken met plantaardige structuren van paddenstoelen, bonen en granen om de kenmerkende vleestextuur te imiteren. Tegelijkertijd zorgen die ervoor dat het vleesalternatief een flinke bron van eiwitten bevat. Die producten lijken dus niet alleen qua smaak, uiterlijk en textuur op vlees, maar zitten qua voedingswaarde ook op dezelfde lijn.

Foodfuturisten schatten in dat tegen 2050 het aandeel conventioneel vlees nog slechts 50% van de vleestaart uitmaakt. De andere helft zal worden ingenomen door (nu nog onbetaalbaar) kweekvlees (30%) en plantaardige vegan alternatieven (20%).