Julie Ciers

Nieuwe productiefaciliteit voor ‘poetsvisjes’ in UK

De inzet van ‘poetsvisjes’ om de aanwezigheid van zalmluis in zalmkwekerijen op natuurlijke wijze onder controle te houden, levert veelbelovende resultaten op. Marine Harvest wil dan ook meer en meer van deze ‘poetsvisjes’ gaan kweken en heeft daarvoor extra kweekfaciliteiten aangekocht in Wales.

Marine Harvest heeft de kweekfaciliteiten op het eiland Anglesey voor de noordwestkust van Wales gekocht, waar voorheen zeebaars werd gekweekt voor Engelse retailers. De import van goedkopere zeebaars uit landen als Turkije en Griekenland betekende echter het einde van de zeebaarsproductie van Anglesey Aquaculture. De kweekfaciliteiten omvatten acht grote tanks van elk 750 m³ inhoud en hebben een productiecapaciteit van ca. 800 ton per jaar.

Marine Harvest zal de aangekochte kweekfaciliteiten de komende maanden volledig renoveren en geschikt maken voor de kweek van ‘poetsvisjes’. Daarnaast loopt er ook een vergunningsaanvraag voor het bouwen van een nieuwe ‘poetsvisjes’-kwekerij in zuidwest Schotland, en zijn er gesprekken over mogelijke overname van nog een andere productiefaciliteit. De ‘poetsvisjes’ zullen worden ingezet in de zalmkwekerijen van Marine Harvest Schotland. Door deze uitbreidingen van de productie zal Marine Harvest beter kunnen voorzien in haar toenemende behoefte aan deze natuurlijke zeeluisbestrijders.

kweektanks poetsvisjes

In februari 2016 berichtten we al over de toekenning van de ‘Innovative Collaboration Award’ aan een project van Marine Harvest dat tot doel had op duurzame wijze wrasse ‘poetsvisjes’ te kweken en deze in te zetten als natuurlijke bestrijders van zeeluizen.

Marine Harvest is voorloper in het onderzoek naar nieuwe, meer duurzame methoden om zeeluizen tegen te gaan. Naast de kweek van ‘poetsvisjes’ gebruikt Marine Harvest ook andere niet-medicinale methoden, zoals het gebruik van zeewater en het ‘wassen’ van de zalm in lauwwarm water.

Al deze activiteiten kaderen in Marine Harvest’s missie ‘Leading The Blue Revolution’ en in het engagement van Marine Harvest om in 2020 al haar zalmkwekerijen ASC-gecertificeerd te hebben. Vis met het onafhankelijke ASC keurmerk is verantwoord gekweekt: de vis is afkomstig uit kwekerijen die hun invloed op water, natuur en milieu beperken, goed zorgen voor medewerkers en rekening houden met de omwonenden.

Inmiddels zijn er al ca. 60 Marine Harvest zalmkwekerijen ASC-gecertificeerd, waarvan 45 in Noorwegen, en is er nog een tiental ‘under assessment’ voor deze certificering.